Rapport: Influens i sociala media under Almedalsveckan 2019

Bumblewing var på plats under Almedalsveckan i Visby 2019. Som primärt underlag för den analys av influens under Almedalsveckans om vi gjorde hade vi två listor som vi satt samman. På den ena listan hade vi med 479 Facebooksidor som på något sätt hade direkt koppling till Almedalen och på den andra listan hade vi med 971 Twitter-konton med direkt koppling till Almedalen.

Analysen gjordes dels brett för att se vilka inlägg med direkt koppling till Almedalen (nämt Almedalen i texten eller haft med #almedalen) som hade störst influens. Vi analyserade också vilka av sidorna/kontona på de olika listorna som hade störst influens totalt samt att vi analyserad för att se hur många omnämnanden de politiska partierna fått. Analysen gjordes dag för dag samt med en sammanställning för hela veckan. Alla bilder från veckosammanställningen samt bilder från respektive dag finns att tillgå nedan. Klicka på respektive bild för att se en förstoring.

En del intressanta slutsatser från analysen i urval nedan:

  • Bland de inlägg som hade störst influens under veckan märktes speciellt diskussionen om skjutningar i Sverige, införandet av rökförbudet, Ebba Bush Thors möte med Jimmie Åkesson, kostnaderna för Almedalen för skattebetalarna samt även inlägg från flera influencers som berättade om och när det skulle komma till Almedalen.
  • 7 av topp 12 inlägg under hela veckan var inlägg på Instagram. 5 av 12 kom från Facebook-sidor. Tweetsen slår inte igenom som enskilda tweets om man jämför med enskilda inlägg på Facebook och Instagram. Twitter som kanal kräver större frekvens för att skapa stor total influens.
  • Betydlig högre andel individer på topplistan över de Twitter-konton med högst influens under veckan. Motsatt resultat avseende Facebook-sidor, betydligt fler företag/organisationer med på topplistan över Facebook-sidor.
  • När det gäller antal omnämnanden i sociala media så toppade respektive parti på sina respektive dagar under Almedalsveckan.
  • Flest omnämnande på sin dag fick Moderaterna vars dag var måndagen i Almedalen.
  • Totalt sett fick Moderaterna flest omnämnande i sociala media under Almedalsveckan, medan Socialdemokraterna fick flest totalt antal reaktioner på sina omnämnanden.
  • Tisdagen var den dag med absolut högst aktivitetsnivå i social media avseenden inlägg med direkt koppling till Almedalen (nämt Almedalen i texten eller använt #almedalen), detta gällde både Twitter och Facebook.

Sammanställning för hela veckan.

Söndag 26:e juni

Måndag 1:a juli

Tisdag 2:a juli

Onsdag 3:e juli

Torsdag 4:e juli

Fredag 5:e juli

Lördag 6:e juli

Söndag 7:e juli

Bumblewing hade samarbete med Dagens Opinon under Almedalsveckan och vi direktsände tillsammans på morgnarna och där vår speciella roll vara att kommenterade aktiviteter i sociala media från föregående dag. Inbäddad film nedan är ett exempel från sändning torsdagen den 4:e juli.

You might also like:

More Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Fyll i det här fältet
Fyll i det här fältet
Ange en giltig e-postadress.

Meny
sv_SESwedish