Bumblewing – en introduktion

I den här artikeln går vi igenom de huvudsakliga funktionerna på Bumblewing. Det här är en bra introduktion för dig som är nyfiken på att veta mer om Bumblewing, för dig som just registrerat dig eller för dig som använt Bumblewing ett tag och vill utnyttja all tillgänglig funktionalitet.

Registrering

Att registrera sig är väldigt enkelt. Du kan välja att registrera dig med Facebook, Instagram eller Twitter. Registrera dig genom att klicka på en av knapparna på startsidan och följ sedan instruktionerna. Du behöver inte fundera så mycket på om du skall välja Facebook, Instagram eller Twitter att registrera dig med, du kan koppla på alla dina konton till din Bumblewing-profil när du väl har registrerat dig.

Svårare än så är det inte. Nämnde vi att det är gratis också?

Dashboard

Den första skärm som du ser när du registrerat dig och den första skärm du ser varje gång du loggar in på Bumblewing är din personliga “Dashboard”. Det är på denna sida du hittar statistik om din egen influens i social media.

Första gången du loggar in kommer du se ett meddelande högst upp på sidan som säger att Bumblewing för tillfället jobbar med att läsa in din data. Ha tålamod, det kan ta en liten stund, men detta kommer bara ske första gången du loggar in. Bumblewing håller sedan din data uppdaterad i bakgrunden.

När du är inloggad och ser din dashboard kan du lätt lägga till dina ytterligare konton till din Bumblewing-profil. Det gör du enkelt genom att klicka på respektive social media ikon. För att få högre Bumblewing-poäng lönar det sig alltid att koppla på fler konton, det kan aldrig bidra negativt till din övergripande poäng.

Det går även bra att koppla på en Facebook-sida till din Bumblewing-profil. Det förutsätter dock att du har en admin-roll kopplat till den sidan. Har du admin-roll till Facebook-sidor så kan du välja att koppla på någon av dessa, det går bara att koppla på en sida till din Bumblewing-profil. Du kan dock lätt byta sida senare om du skulle vilja det. När du kopplar på en Facebook-sida så behöver du även ange om du äger den ensam, dvs det är din personliga Facebook-sida (“Own”), eller om det är en sida som du administrerar åt ett företag eller organisation (“Shared”). Statistik för en delad sida går att koppla på och mäta, men du får inte tillgodoräkna dig den på din totala Bumblewing-poäng.

På din Bumblewing-profil hittar du en hel del data och grafer som hjälper dig förstå din influens i social media. Generellt gäller att du kan föra muspekaren över en datapunkt för att få exakt poäng, samma sak gäller för dig som använder Bumbelwing på mobilen, men då behöver du peka på en datapunkt. För varje graf kan du även välja vilken data som skall visas, du kan klicka bort data som du inte vill skall visas genom att klicka på respektive legend, ex. “Facebook” om du inte vill se Facebook-data i grafen.

SCORE HISTORY

Visar upp till 30-dagars historik för poäng på respektive plattform (Facebook-konto, Facebook-sida, Twitter och Instagram) samt även totalt Bumblewing-poäng.

POSTS HISTORY

Visar i genomsnitt hur många inlägg du gjort på respektive plattform under en 7-dagarsperiod.

FOLLOWERS HISTORY

Visar upp till 30 dagars historik med antal följare per plattform.

POSTS ACTIONS HISTORY

Visar i snitt hur många reaktioner du får per inlägg på respektive plattform, ex. hur många likes, kommentarer och delningar du får i snitt per inlägg du gör på Facebook. För Instagram är det likes och kommentarer som mäts och för Twitter är det likes, mentions och delningar som mäts.

På Bumblewing tror vi mycket på transparens, vi tycker att det är förutsättningarna för en bra analysplattform. Det är också därför som vi alltid visar exakt vilken data som vi har läst ut från respektive social media konto som du valt att koppla på till din Bumblewing-profil.

Här visar vi total antal likes, kommentarer och delningar som vi analyserat för inlägg som du gjort på respektive sociala media plattform. Data visar sju dagars historik. För Instagram mäter vi inte antalet delningar.

Expired token

När du registrerar dig med ditt sociala media konto på Bumblewing så får Bumblewing en så kallad “token”, det är en unik nyckel som gör det möjligt att läsa ut data från dina inlägg. Denna token har dock ett bäst före datum. Det innebär att den kan bli gammal och därmed behöver förnyas. Du ser det genom att det istället för data finns en knapp där det ex kan stå “Re-connect” på. Klicka på knappen och följ instruktionerna så löser du detta snabbt. För Facebook specifikt kan du även ibland få en knapp där det står “Re-authorize”, samma sak gäller i detta fall, klicka och följ instruktionerna så löser sig problemet smidigt och data blir åter synlig på din profil.

Leaderbord

Leaderboard är den officiella topplistan för all som har registrerat sig och använder Bumblewing. Sorteringen på listan är total Bumblewing-poängen, dvs. total influens i sociala media baserat på alla plattformar som användare valt att ansluta.

På Leaderboarden kan du alltid se topp 10 placeringar, dvs. de 10 användare som har absolut högst influens av alla användare på Bumblewing. Om du inte hör till topp 10 användare så kommer du även se din egen placering plus / minus fem användare.

Som standard visar Leaderboard toppanvändare och ranking baserat på Bumblewing-poängen. Du kan även välja att visa topp 10 användare sorterat på Facebook, Instagram och Twitter.

De två översta graferna som visas på Leaderboard är viktiga och de förklarar även i grunden hur Bumblewing mäter influens.

Followerengagement

Visar på horisontella axeln totalt antal följare för de olika användarna, här summeras alltså antalet följare / vänner från alla konton som användare valt att ansluta till sin Bumblewing-profil, detta är alltså ett mått på användares nätverk, eller teoretiska möjliga räckvidd. På vertikala axeln visas andel av följare / vänner som reagerar i snitt på varje inlägg. Mäts i procent (%). Detta är alltså ett mått på engagemang hos dina följare / vänner. Med reaktioner menar vi för Facebook likes, kommentarer och delningar. För Instagram är det likes samt kommentarer som räknas och för Twitter är det likes, mentions och delningar.

Postengagement

Visar på vertikala axeln total antal reaktioner du får i snitt per inlägg. Detta mäts i antal reaktioner. Detta mått får du fram om du multiplicerar storleken på ditt nätverk med andel av nätverk som reagerar på dina inlägg. På horisontella axeln visas antal inlägg / tweets som du gjort under de senaste sju dagarna. Storleken på bubblan är ett mått på total influens som mäts som antal reaktioner per inlägg i snitt multiplicerat med antal inlägg senaste sju dagarna, dvs. totalt antal reaktioner för inlägg gjorde under senaste sju dagarna.

Benchmark

Benchmarksidan ger dig möjlighet att jämföra din egen statistik med övriga användare på Bumblewing. Det här är en bra sida om du vill förstå hur du kan förbättra din egen influens.

På benchmarksidan kan du exempelvis se om du har mindre antal följare än topp 10 på listan, eller kanske har du lägre frekvens på dina inlägg.

Som standard kan du här jämföra din egen statistik mot topp 10 användare på Bumblewing, men du kan välja att jämföra med topp 10 Facebook, Twitter eller Instagram.

På benchmarksidan kan du även få konkret råd för hur du skall förbättra din influens. Du hittar dessa längst ned på sidan. Det här Bumblewings egen tolkning efter att ha jämfört din egen statistik med topp 10 användare som du valt.

Posts

Sidan “Posts” ger dig möjlighet att se dina inlägg rankade baserat på total influens. Inlägg gjorda under de senaste 30 dagarna visas på sidan.

För Facebook-inlägg mäts likes, kommentarer och delningar. För Instagram mäts likes och kommentarer och för Twitter mäts likes och delningar.

Lists

Listöversikt

Listor är en funktion där teamet på Bumblewing satt samman relevanta Facebook-sidor och Twitter-konton till olika listor. Algoritmen som används för att mäta influens för inloggade användare används sedan för dessa listor för att ranka de olika konton/sidor som ingår på listorna.

På listöversikten ser du alla publika listor angivna med ett namn och en kort beskrivning. Du ser även hur många konton/sidor som ingår i listan. På denna översikt kan du även se vilka listor som du för tillfället har en giltig prenumeration på.

I sök- / filtrerings-funktionen högst upp på sidan så kan du söka efter specifik lista, eller exempelvis välja att visa enbart listor som du prenumererar på.

Vill du sätta samman en egen lista så går det också bra, då kontaktar du bara oss på info@bumblewing.com så förklarar vi hur det går till.

Listvy

På listvyn kan du se all information kopplad till en specifik lista, här visas nyckeldata för alla Facebook-sidor och/eller Twitter-konton som är inkluderade på listan.

Högst upp på sidan ser du två grafer som visar en översikt, detta är resultats av Bumblewings algoritm för mätning av influens i social media.

Grafen till vänster visar på horisontalen (Followers / friends (#)) total storlek på nätverket för respektive medlem på listan, dvs. antalet följare eller vänner. På den vertikala axeln visas sedan andelen av nätverket som reagerar i snitt på varje inlägg för medlem (Reactions / posts / follower (%)). Ultimat är det bäst att vara placerad högst upp i högra hörnet, dvs. ett stort nätverk där hög andel är engagerade.

Multiplicerar man de två dimensionerna i den vänstra grafen så får man antal reaktioner i snitt per inlägg och det är det som visa på vertikalen på den högra grafen (Reactions / post (#)). På horisontalen i den högra grafen visas sedan antal inlägg eller tweets under senaste sju dagarna. Multiplicerar vi de två dimensionerna i den högra grafen så får vi totalt antal reaktioner för inlägg/tweets gjorda under senaste sju dagarna, det är det vi menar är influens. Det illustreras med storleken på bubblan. Och det är även det som är grunden till rangordningen på listorna när du först gå in på dem.

I tabellen nedanför graferna finner du all data kopplad till respektive medlem. De flesta kolumnerna går att klicka på för att sortera om tabellen, du kan exempelvis välja att sorter tabellen för att se vilken av listans medlemmar som har flest följare.

Konto/sid-utveckling

När man väl är inne på en lista kan den som prenumererar på listan klicka på graf-symbolen som finns på respektive rad. Då visas en översikt specifikt för vald medlem med nyckeldata som visar på historisk utveckling för medlem under de senaste 30 dagarna.

Första grafen visar utveckling av antalet följare, andra grafen visar på utveckling av antal inlägg på sjudagarsperiod. Tredje grafen visar total antal reaktioner per sju-dagar och sista grafen visar på antal reaktioner per inlägg i snitt.

Ovanför respektive graf så finns snittvärdet för hela perioden.

Denna sida kan användas för att se hur influens för medlem på specifik lista utvecklats under de senaste 30 dagarna.

Inläggsanalys

Inläggsanalysen är en analys som ger dig möjlighet att se exakt vilka inlägg som genererat störst influens under en viss period (i utgångsläget när du kommer in på sidan alltid 7-dagarsperiod).

Inläggen som visas på sidan är sorterad på antal reaktioner som respektive inlägg fått.

Det går att söka / filtrera bland inläggen, exempelvis genom att välja en annan tidsperiod, söka efter ett specifikt nyckelord etc.

Anpassad period

Som standard visar Bumblewing influens för de olika medlemmarna på en lista för inlägg / tweets gjorda under de senaste sju dagarna. Det går dock att anpassa om man är intresserad av att se ranking av listan baserat på annan tidsperiod.

På denna sida går det att välja start och slutdatum och när du sedan klickar “Update” så visar Bumblewing ranking på listan baserat på vald tidsperiod.

Notera att denna lista skiljer sig något åt från den normala listan. På denna lista visas exempelvis information om första och sista inlägg som analyserats för respektive medlem, vara noga med att tidsperioderna för medlemmarna på listan är jämförbara innan slutsatser dras.

Account

Account-sidan är din profilsida. Här kan du uppdatera information på din Bumblewing-profil, exempelvis språk, stad etc.

På denna sida har du även möjlighet att uppdatera epost-preferenser. “General info” är sporadiska epost-utskick som handlar om mer generell information kring Bumblewing, exempelvis nyheter. “Influence info” är vecko-baserat utskick med information specifikt om din influens. “Critical info” är epost som skickas ut när Bumblewing har upptäckt något problem med din profil, exempelvis en token som har gått ut och behöver förnyas.

Längst ned på denna sida hittar du även information om dina prenumerationer på Bumblewing (om du köpt några) samt även fakturor.

Övrigt

Support

Om du har frågor kring Bumblewing, kanske undrar hur din Bumblewing-score är beräknad, eller varför det står “Token expired” där du brukade få statistik kring ditt Facebook-konto, ja då är support-sidan en bra sida att börja med. Här har vi samlat svaren på de allra vanligaste frågorna vi får. Hittar du inte det svar du söker, så kan du via support-sidan skicka in en fråga direkt till teamet på Bumblewing.

About

Vi tror på transparens. Det är därför vi har skapat en ganska omfattande About-sida som förklarar allt kring hur Bumblewing mäter influens och de övervägande vi gjort. Vi vill att du skall förstå hur vi mäter influens och hur du kan påverka din egen influens.

Feed

Alla som är anslutna som användare till Bumblewing kan till sina inlägg och tweets lägga till #bumblewing. Gör man det så kommer just detta inlägg att synas i Bumblewings Feed.

Privacy

Vi vill vara extremt tydliga på hur vi använder din data. Det är det vi försöker beskriva, på ett så tydligt sätt som möjligt, på sidan som heter “Privacy”.

Price

Bumblewing har för tillfället fyra olika produkter. En tjänst för den individuella användaren som vill mäta och förstå sin influens, den är gratis. Teamboard gör det möjligt för individer, företag och organisationer att skapa privata leaderboards med ett anpassat urval av Bumblewing-användare. För att få full insikt i Bumblewings listor behöver man prenumerera på dessa. Och vill man skapa egna privata listor så går det också bra.

Allt om dessa fyra olika produkter samt priserna för dessa finner du på denna sida.

Blog

På bloggen lägger vi upp information som du inte kan hitta någon annan stans på Bumblewing, till exempel denna introduktion. Du kan även hitta information om analyser som vi gjort, eller annan värdefull info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu